Pàgina d'inici » Del Couserans al Pallars : El Camí de la Llibertat

Del Couserans al Pallars : El Camí de la Llibertat

Els Pirineus són un pas obligat en molts dels camins que enllacen els Estats espanyol i francès. Aquesta característica, ha fet de la serralada l’escenari d’alguns dels episodis més emotius de la història.

Un d’aquest episodis, potser el primer que ens ve al cap, és el final de la Guerra Civil Espanyola, l’exili republicà. L’episodi que volem explicar és una mica més desconegut, va tenir lloc just després de la Guerra Civil, durant la 2ª Guerra Mundial, coincidint en el temps i en l’espai amb la postguerra espanyola i els maquis.

A partir del 1940, quan bona part de França va ser ocupada per les tropes alemanyes, els Pirineus es van convertir en terreny de fugida, moltes persones intentaven escapar de l’horror nazi, del nord al sud, de l’Estat francès a l’espanyol, buscant la llibertat. Existia una figura, la dels passeurs en francès, o passadors en català, eren els encarregats de guiar els fugitius i fugitives per les muntanyes.

P1010418

Panoràmica des del cim del Mont Ceint, amb el Mont Valier destacant al centre.

                                                                                         Foto : imatgesxaviflores.com

Un cop arribats a territori espanyol els era més probable aconseguir la llibertat. Una possibilitat era sortir del país a través dels consulats dels Estats Units i Anglaterra a Barcelona, de vegades continuaven cap a Portugal o Gibraltar. Al principi, els fugitius detinguts per la guàrdia civil eren entregats a les autoritats franceses. Però més endavant, van passar a ser retinguts a Espanya. Tot i que Franco era aliat de l’Alemanya de Hitler, les autoritats franquistes van començar a fer acords econòmics amb els països Aliats, a canvi de la llibertat d’aquests presos. Això si, abans les persones detingudes havien de passar uns quants mesos a les horribles cel·les de les presons espanyoles.

P1010952Un dels llocs per on fugia la gent era pel Couserans, al departament de l’Arièja, Pirineu Central, vorejant el Mont Valier. El seu primer destí en el camí cap a la llibertat era arribar a Catalunya, a la comarca del Pallars Sobirà.

La nostra proposta es resseguir el camí que seguien aquells fugitius i fugitives, l’anomenat “Camí de la Llibertat”.

La ruta comença al poble de Seix, i es dirigeix pel Col de la Core fins el refugi dels Estagnous, d’aquí continua direcció sud per anar a trobar el Pallars Sobirà, fins Alós d’Isil.

Aquesta travessa es pot fer en 3, 4 o 5 dies, diverses variants són possibles. També hi ha la possibilitat de pujar al Mont Valier, el pic més carismàtic del Couserans. 

La dificultat del recorregut és alta.

Època recomanable : estiu

Preu : ho podeu consultar per correu electrònic a xaviflores@openmailbox.org